*Sezeryan cerrahi bir ameliyattır. Her cerrahi operasyonda görülebilecek sıkıntı ve komplikasyonlar sezeryan da karşımıza çıkabilir.
*Sezeryan sonrası kanama, enfeksiyon riski,yara iyileşmesine gecikmeler, insizyon yerinde fıtıklaşma,ameliyat sonrası yapışıklıklar görülebilir.
*Sezeryan ameliyatı sonrası hastanede en fazla 2 gün yatılır. Daha uzun kalma süresi hastane enfeksiyonunu tetikler.
*Sezeryan sonrası anne sütü normal doğum yapanlara göre hemen gelmez. Bebeklerde solunum sıkıntısı görülebilir. Pulmoner hipertansiyon daha sık gözlenir.
*Sezeryan sırasında mesane, barsak zedelenmesi,daha önce geçirilmiş ameliyatlara bağlı yapışıklıklara bağlı anatomide gözlenen değişikliklere bağlı çevre organ yaralanmaları gözlenebilir.
*Anesteziye bağlı komplikasyonlar olabilir .Bulantı,kusma,baş ağrısı,tansiyon değişiklikleri gözlenebilir.
*Sezeryan sonrası hematom (kan toplanması) ,derin ven trombozu, pulmoner emboli,anesteziye bağlı barsaklarda gaz birikmesi ve barsak hareketlerinde azalmaya bağlı karında şişkinlik görülebilir.
*Daha önce sezeryan olanlarda son dönemde artan ağrılara bağlı eski ameliyat yerinde uterus ( rahim ) kesi yerinde incelme ve delinme görülebilir.Daha önce sezeryan olmuş gebelere ağrıları başlamadan 38 ve 39.gebelik haftalarında operasyon günü vererek bu komplikasyonlar azaltılır.
*Sık aralıklarla ve çok sayıda sezeryan olanlarda plasenta (bebek eşi) yapışma yeri anormalliklerine bağlı plasenta accreata ve plasenta previa görülme sıklığı fazladır.
©2014 - 2019 Jinekolog Dr. Mustafa Torgaç / Antalya Vajinismus Tedavi